Bytový park Na Stárce: názorný příklad změny územního plánu

Adrenalin občanům Prahy 5 a 13 a asi všem pražanům zdvihla před vánoci navrhovaná změna územního plánu v přírodním parku na Vidouli. K čemu takové změny mohou přes všechny sliby vést se můžeme přesvědčit nyní, kdy se chystá výstavba sídliště Na Stárce v Košířích. Oblast cca 20 tisíc m2 původně určená pro sportoviště a parkování byla změněna před lety na využití pro obytnou zástavbu. Změna ÚP doprovázely sliby vybudování parkoviště a komplexní občanské vybavenosti pro široké okolí a zachování rázu původní výstavby. Naplňují se však nejčernější obavy: v plánu jsou na sebe natěsnané obytné budovy, jádro tvoří 6 bytových věží s 5 nadzemními podlažími !!! (regulační plán hovoří o max. jednopatrových stavbách). Nedostatečně dimenzované parkování povede brzo k tomu, že noví obyvatelé a jejich návštěvníci ukrojí stávajícím obyvatelům už tak vzácné parkovací možnosti. O občanské vybavenosti jako jsou školy nebo veřejná hřiště v plánu není zmínka … To vše je legitimní postoj investora. Jak jedná stavební úřad jako protistrana a jak hájí původní sliby a zájmy občanů Prahy 5? Přijďte se podívat 8. ledna od 8 hod. na úřad MČ Praha 5 (nám. 14. října 4, 3. patro, místnost č. 330) na veřejné ústní  jednání o zástavbě Na Stárce.

V o. s. Cibulka nyní nemáme zkušenosti s jednáním v územním řízení, snažíme se alespoň působit na úředníky a zastupitele, aby hájili zájmy stávajících i budoucích obyvatel Košíř. Podstatnou část dopisu panu senátorovi za Prahu 5, Miroslavu Škaloudovi si můžete přečíst zde:

Vážený pane senátore za Prahu 5,

obracíme se na Vás s prosbou o intervenci na stavebním úřadě. Na Vašich stránkách jsem se dočetl o změnách územního plánu v okolí ulice Na Stárce ze sportovního využití a parkování na čistě obytnou výstavbu.  Z navrhovaných dvou variant nakonec prošla druhá varianta s větším podílem obytné výstavby. A to přesto, že (cituji z návrhu změny č. Z 1203/06) : “Sportovní areál je zrušením tréninkového hřiště bez jakékoli náhrady silně znehodnocen. Změna přispěje ke zhoršení komplexní občanské vybavenosti obytné zóny.

8. ledna od 8 hod. má na stavebním úřadě ÚMČ Praha 5 proběhnout veřejné ústní jednání k územnímu řízení na stavbu sídliště Na Stárce. Plánovaný rozsah výstavby naplňuje nejčernější obavy: zhoršení parkování, likvidace sportoviště, zhoršení dopravní obslužnosti a další komplexní občanské vybavenosti (např. školy). Výstavba je „přefouklá“ jak objemově, tak výškově. Nejsme pro výstavbu v rozumné míře, ale navrhovaný záměr sídliště Na Stárce do stávajícího prostoru je neorganický a neodpovídá urbanistickému a architektonickému charakteru prostředí a požadavkům na zachování pohody bydlení a zdravého životního prostředí.

Prosíme Vás proto, abyste pomohl prosadit alespoň tyto požadavky:

  1. Kategorické dodržení regulačního plánu původní výstavby (max. 3 nadzemní obytná podlaží). Oblast je charakteristická jednopatrovými vilkami nebo viladomy, výjimečně s obytným podkrovím.
  1. Dostatečný počet parkovacích míst (min. dvojnásobek základního počtu stání podle OTPP) přímo na stavebním pozemku, tak aby sloužila i pro návštěvníky a zájemce z okolí. V těsném okolí výstavby je zoufalá situace s parkováním: auta parkují i kde nesmí, na chodníku, na trávě, proti předpisům v příliš úzkých uličkách. Košíře a Praha jako celek má obrovský přebytek bytů, zato nervy řidičů drásá zoufalý nedostatek parkování. Ne byty, ale parkovací domy nebo garáže v novostavbách, to potřebují Pražané. Sám jste uvedl, že: „V případě, že se prokáže budoucí potřebnost umístit parkovací plochu, je možné řešit ji v rámci nově navrhovaného využití.“ Potvrďte prosím toto tvrzení i na ústním jednání.
  1. Vybudování dětských hřišť a dalších sportovišť se závazkem veřejné přístupnosti. To je opět v souladu s tvrzením na vašich www stránkách: „Pozemky umožňují svým tvarem a velikostí umístit budoucí obytnou zástavbu s příslušným vybavením (i pro potřeby širšího okolí).“
  1. Vybudování školního zařízení, např. Mateřské školy. Místní MŠ jsou přeplněné a v okolí se ruší ZŠ (Plzeňskou zrušili a Grafickou chtějí rušit), ZŠ v Beníškové čeká brzo dlouhá rekonstrukce a ZŠ Nepomucká je již teď dost vytížená a to ještě nenastoupily ty nejsilnější ročníky. Změna územního plánu Na Stárce se týkala 19093,8 m2. MČ Praha 5 a Magistrát skokově zhodnotily tyto pozemky odhadem více než o 100 miliónů Kč. Odhad byl vytvořen podle cenové mapy pozemků v Praze a příkladů cen na realitním trhu u pozemků s různým využitím podle ÚP. Adaptace jednoho z plánovaných viladomů na MŠ (a jeho předání MČ Praha 5) a financování kompletní rekonstrukce ZŠ v ulici Beníškové by mělo představovat méně než polovinu tohoto zhodnocení pozemků. Splnil by se tak slib daný před projednáváním změny územního plánu týkající se občanské vybavenosti (citace slibu je v bodě 3.).

Velmi oceňuji Váš široký rozhled a sečtělost. Váš postřeh, který jste mi před lety napsal k penzijní reformě a odkaz na čtyři reformní iniciativy Paula Demenyho, jsem v dalších dopisech citoval (citace je zažlucena v tomto shrnutí dopisové akce z let 2008-2010: “Důchody pro Husákovy děti”).

Věřím, že i ve věci bezohledného vytěžování Prahy 5 prokážete svůj nadhled a budete bojovat za občany Prahy 5
….

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, Park Vidoule, parkování, Stavby, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Bytový park Na Stárce: názorný příklad změny územního plánu

  1. Košířský patriot napsal:

    Nevěřím na jakoukoli pozitivní aktivitu naší radnice, nevěřím, že by tam vzniklo jakékoli rozumné sportoviště, které by nepotřebovalo tunu dotací, snad raději ať se ty trosky hřišť a rumišť v okolí zastaví, ale PROBOHA(!) přiměřeně. Košířský trend stavět robustní megabloky, které dokonce zasahují nad chodníky nebo se nad ně hrozivě vyklánějí (Musílkova, Tůmova) by nás měl varovat a zanechat ve stavu trvalé opatrnosti.

  2. Obytný park Na Starce - dopravní řešení napsal:

    Studie – Obytný park Na Starce se zabývá pouze řešením dopravy v klidu s tím, že
    navržená zástavba bude dopravně obsloužena ze stávající dopr. komunikace Na Starce.
    Vzhledem k tomu, že nejfrektovanější místo bude těsně před naším domem, zajímá nás, zda se někdo zajímal o dopravní situaci při nárůstu velkého počtu vozidel
    (např. při ranní dopravní špičce) a zda pravá strana vozovky bude i nadále sloužit
    k parkování aut místních obyvatel. S pozdravem Zyková Jana

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..