1648 občanů podpořilo autobus 123

Petici za zachování trasy autobusové linky 123 ke stanici metra Anděl jsme 8. června odevzdali pro pana primátora Doc. MUDr. Bohuslava Svobodu, CSc., na Magistrátě hl.m. Předali jsme 69 petičních archů s 1623 podpisy občanů (v červenci jsme pak přidali 70. arch s 25 podpisy). Všem, kteří petici podpořili, děkujeme za odvahu. Zvláště děkujeme těm, kteří pomáhali petici šířit, ať už osobními rozhovory, vyvěšením na svém pracovišti nebo v domě. Uvažované zkrácení by postihlo zejména ty nezjranitelnější: starší občany a rodiče s dětmi. Narostla by individuální automobilová doprava. Doufejme, že při šetření v pražské MHD  zvítězí selský rozum a místo zhoršení se MHD na Cibulkách zlepší.

text 1. petice na obranu autobusu 123 (autorem textu je praktický lékař)
text 3. petice (autory jsou zaměstnanci pracující na Cibulkách)
Sebrali jste nám autobus – vraťte nám autobus 123: 4. petice celkem a současně první internetová petice za bus 123

Napsali o petici: 
V Pětce pro vás v čísle 3/2013 na str. 5 vyšel článek „Pokračují jednání o změnách v MHD, nové argumenty poskytla studie mezi občany“, který je ve zkrácené verzi i na serveru radnice Prahy 5.
Dopravní průzkum radnice Prahy 5: se změnami MHD je nespokojeno 83% cestujících, únor 2013
Půl roku od změn v pražské MHD trvá kritika. 20. února 2013, MF Dnes
Deník Metro, 1. února 2013:Vraťte nám náš autobus, vyzývají obyvatelé Prahy 5 město
říjen 2012, časopis Pětka pro vás: 54% respondentům z Prahy 5 změny MHD negativně ovlivnily cestování. Dotazovaní zastupitelé z Prahy 5 byli většinou konkrétně a jednoznačně právě proti zkrácení 123ky.
25. září 2012: Sdružení Auto*mat vyzvalo politiky Noska a Nouzu, aby odstoupili z funkce poté, co z tajné studie vyplynul zásadní nesouhlas dopravních odborníků s navrženými změnami MHD.
Zkušenosti s přestupováním na Kavalírce
5.9.2012, Lidové noviny: Košíře na kopci úplně odřízli
2.9.2012, iDNES: Ze Šmukýřky na Florenc už za 24 korun nedojedete.
22.8.2012: V. Lich o Dopravním podniku pro iDnes: „Je to dobrý tým … v budoucnu si prostě město nebude moci dovolit sypat do veřejné dopravy 10 nebo třeba i 13 miliard korun ročně,“ ve strategii firmy preferuje nejdřív budovat odstavná parkoviště a pak teprve nové metro a tramvaje: „… abychom společně s městem dali důvod k tomu, aby se lidé odnaučili jezdit do centra a více využívali MHD a parkoviště P+R“. Dopravní podnik by uměl optimalizovat MHD lépe než ROPID.
13.8.2012: Vyjádření MHMP k našim připomínkám. Bohužel jejich hodnocení téže situace je opačné. Jak novou situaci vyhodnotí cestující? Obáváme se, že vytíženost linky 123 klesne a aut přibude.
26.7.2012, iDnes: Praha by měla zářijovou revoluci v MHD odložit, radí experti
30.7.2012: odpověď Josefu Noskovi, náměstkovi primátora
28.6.2012: Vyjádření magistrátu hl.m. Prahy k petici za zachování trasy linky 123 : díky petici pojede 123ka častěji o víkendu, zkrácení ale obhajují.
19.6.2012: Radní Prahy 5 nesouhlasí se změnami MHD, především se zkrácením linky 123
„Nerušte náš spoj z Anděla“ deník Metro. 11.6.2012, str. 3


Množství návrhů na zlepšení MHD na Cibulkách a na Šmukýřce se objevilo právě během petice. Některé názory a návrhy o úsporách v MHD a dopravě na Cibulkách jsme zaznamenali:

    1. Trasa by se zkrátila o pouhých 2,3 km!  Finanční efekt pro DPP tedy asi nebude žádný: úspora zkrácením linky nevyváží úbytek tržeb za ztracené zákazníky.
    2. Zkrácení trasy je v zásadním rozporu s cíli Dopravního podniku hl. města Prahy (viz výroční zpráva DPP).
    3. Je třeba zkrátit intervaly večer po dvacáté hodině a o víkendu po celý den, zejména v podvečerní špičce.
    4. Zavedení celoročních zastávek na znamení po celou provozní dobu na Cibulkách postrádá smysl. Autobusy stejně na valné většině zastávek zastavují. Naopak se stalo, že autobus i přes znamení nezastavil, nebo že se lidé zoufale snaží zmáčknout tlačítko i za jízdy ostrými zákrutami zvlněné vozovky Cibuleckých serpentin a v přeplněném autobusu. Jsou tak nebezpeční sobě i jiným spolucestujícím.
    5. Oceňujeme nasazení autobusů SOR. Vejdou se tam až čtyři kočárky, zatímco do jiných typů o jeden až dva méně. Dříve se často stávalo, že kočárky se do autobusu již nevešly a přitom intervaly tohoto autobusu nepatří mezi nejkratší.
    6. Autobus SOR má i nevýhody: např. mnozí spoluobčané si stěžují na špatné usedání a naopak vypadávání ze sedaček, např. v zatáčkách. Z hlediska počtu přepravovaných kočárků a osob je však pro Cibulky typ SOR přínosem.
    7. Úspory dopravního podniku jsou pochopitelné, tržby z jízdného 2010 byly 4,46 miliardy, zatímco náklady 14 miliard, což je zásadní nepoměr! Příjmy by vylepšilo znovu zavedení jízdného u kategorií občanů přepravovaných zdarma (při zohlednění výše vlastního příjmu konkrétního jednotlivce) a zvýšení počtu cestujících s kuponovými jízdenkami, např. větším postihem při opakovaném přistižení bez jízdenky: dvojnásobná pokuta při druhém, trojnásobná při třetím (a dalším) přistižení během dvou let.
    8. Možné úspory dopravního podniku jsou dále ve snížení stavu technicko – hospodářských pracovníků a lepší kontroly fasování ze skladu (viz dopis dlouholetého pracovníka DPP o fasování mobilů a dalších věcí).
    9. Synchronizace odjezdu 123 od Anděla s příjezdem metra o víkendech a ve večerních hodinách není dobrá. Metro přijede – a autobus je minutu pryč.

  1. Kdyby měl autobus 123 na Kavalírce společnou zastávku s tramvajemi a otáčel se už na semaforech před poštou (kde by měl zastávku), zpoždění a přestupování by bylo snesitelnější. Jenže to vyžaduje radikálně širší a delší refýž (jako např. refýž se stromořadím na Andělu) a tedy snížení počtu pruhů na Plzeňské na jeden (jako na výpadovce v Podbabě, tamější zastávku ale používá míň lidí) a úpravu pěší zóny před poštou. To vše je v blízké budoucnosti utopie. Taky by to vadilo lidem dojíždějícím denně do centra autem a asi by jich tam jezdilo autem míň. Kladem by byly hlavně ty dvě aleje uprostřed Plzeňské.
  2. Dopravní obslužnost Šmukýřky by zlepšilo zřízení zastávky Nad Turbovou. Autobus 123 by jezdil na Šmukýřku dvěma cestami: (A) ulicí V Cibulkách; (B) Nad Turbovou. Cestující ze zastávek Naskové, Průchova i Karenova by určitě využili kratší cestu směrem Nad Turbovou, aby se dostali dříve do centra. Čekací pauza na Šmukýřce by odpadla, zbyla by jen na Knížecí[1]. V časopise Pětka pro vás 4/2011 na str. 3 byly prezentovány jiné dva návrhy: jeden spočíval v prodloužení trasy autobusu 123 o jednu stanici a druhý spočíval v trvalém provozu autobusu č. 723. Ani jeden z těchto dvou návrhů však nerespektuje nové dopravní potřeby obyvatel Cibulek v souvislosti s postupným budováním rozsáhlého sídliště Na Pomezí (pro obyvatele nových domů je výhodnější trasa ulicí Nad Turbovou). Další dva návrhy vzešly z diskuze na fóru českého dopravního serveru K-report nadšenců kolejových vozidel K-report, viz tato mapka.
  3. V dohledné budoucnosti se očekává otevření stanice metra u Fakultní nemocnice v Motole nebo vybudování nového dopravního uzlu u Smíchovského nádraží. Změny v MHD, pokud se mají provádět už teď, by měly předvídat i tyto nové změny.
  4. Dopravní obslužnost Cibulek (ale i Řep a dalších oblastí) by zlepšilo zatraktivnění vlakové linky S65. Zejména prodloužením některých vlaků až na Hlavní nádraží. Pomoci může i lepší a promyšlená propagace linky a úprava přístupu k zastávkám.

Chápeme, že je třeba šetřit, ale prosíme o zachování současné trasy autobusu č. 123. Úspora při zkrácení linky, bude-li vůbec nějaká, nenahradí komplikace, které by uvažované zkrácení linky 123 přineslo, zejména pro špatně pohyblivé starší občany a rodiče s dětmi a kočárky.

Starší informace o autobusu 123 a další odkazy:
Text petice
Dopis o.s. Cibulka ROPIDu

 


[1]    Jestli je nezbytná technická pauza i na kopci, tak raději na plácku v Naskové než na Šmukýřce.

Příspěvek byl publikován v rubrice bus 123, Nezařazené, Ze života, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: 1648 občanů podpořilo autobus 123

  1. Pingback: Změny autobusové linky 123: pojedeme déle do práce? | Občanské sdružení Cibulka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..