Autobus 123: interpelace u pražských zastupitelů

ROPID i Magistrát stále opakují své odpovědi na tisíce hlasů proti zkrácení 123ky. Dopisy a petice zřejmě nestačí k vysvětlení, že omezování MHD vede ke zvýšení automobilového provozu. Bohužel se naplňují i obavy o nebezpečnosti přechodu na křižovatce Kavalírka. Změny MHD si tam vyžádaly již několik zraněných. Proto byli pražští zastupitelé požádáni na svém zasedání 24. ledna 2013 k přehodnocení situace a opuštění svých ohraných klišé:

Radní Josef Nosek odpověděl velmi obratně. Odpověď na zásadní otázky pominul a přitom to co řekl, působí na první pohled přesvědčivě a posluchače neznalé situace dokonce popudí proti „zpohodlnělým“ obyvatelům Košíř, citujeme: „buďto … budeme vám platit vaše pohodlí, že nebudete muset přestupovat, anebo třeba postavíme nový park.“ Vždyť tady jde o zdraví lidí! A parky? Vždyť zastupitelé projednávají změny územního plánu, které by jen v nynější, už IV. vlně změn, zhodnotily pozemky o desítky miliard korun. Takřka bez plánu, nebo s nevymahatelnými sliby. Kdyby změny dělali chytře (myšleno pro Pražany) lze současně zajistit i parky a další občanskou vybavenost. Takto hrozí, že změny územního plánu skončí jako u plánovaného předimenzovaného sídliště Na Stárce.

Deník Metro 1. února 2013:Vraťte nám náš autobus, vyzývají obyvatelé Prahy 5 město
Seznam většiny odkazů najdete pod texty petic, a výstižné jsou také návrhy a komentáře obyvatel.

Nehledě na to, že radní Nosek neodpověděl na zásadní otázky týkající se bezpečnosti přestupů, byly jeho argumenty zavádějící a někdy jde až o účelová zkreslení:

Uspořit na 123ce za každou cenu. I když ta „úspora“ bude stát řádově víc peněz. ROPID se ohání úsporou cca 5 miliónů ročně na 123ce (zkrácením trasy z 11 ½ km na 7 km). Současně ale zamlčují, že místo plánované úspory 400 miliónu ročně žádají zhruba o stejnou částku navíc! A to bez valorizace mezd. Vrácením stavu před 1.9.2012 by obrovsky ušetřili (toto tvrzení je myšleno v nadsázce, mnoho změn bylo pozitivních). Navíc autobus se otáčí až na Klamovce. Prázdný autobus tedy jede něco přes kilometr navíc a projezdí tak zbytečně přes milión korun ročně. Nejde jen o komfort dopravy. Sám ROPID přiznává, že okrádá lidi o několik minut denně. Optimistické číslo je cca 10 minut denně. Při počtu cestujících a průměrné mzdě v Česku (v Praze je však spíše vyšší) je spodní odhad kolem 5 milionů Kč. Jaký si občan učiní závěr? Řekne si: “Budu jezdit autem.”

Do roku 1985 autobus 123 stejně na Kavalírce končil. To se však vůbec nedá srovnávat. Dříve Kavalírka byla i cílem (obchody, velká samoobsluha, služby), teď je to hlavně tranzitní bod. Byl tam podchod, který i přes své nevýhody poskytoval rychlejší a hlavně bezpečnější přesun na refýž. Několikanásobně se zvýšil počet aut v Praze a podél trasy autobusu 123 vyrostly stovky nových bytů. Zprovozněním linky B pražského metra a navazujících autobusových linek v roce 1985 se významně zlepšila dopravní obslužnost a vytíženost MHD. Zkrácení linky 123 znamená opak: je to krok o víc než čtvrtstoletí zpátky, drastické snížení komfortu MHD, úbytek využití MHD a nárůst automobilového provozu.

Oponentní studii ČVUT zdaleka nelze chápat tak, jak to prezentuje pan radní Nosek. Autoři studie dokonce konkrétně jmenují zkrácení 123ky a varují, že to vyvolá nevoli u cestujících (a tedy odliv zákazníků). Navíc zdravotní a bezpečnostní hlediska, která občané kritizují nejvíce, vůbec nebyly účelem studie. Ve studii se ale mluví o něčem důležitějším, co pan radní nezmínil: autobusy mají provozní náklady přes 52 Kč na km, což je o 43 % více než u jiných dopravců. I když Praha má modernější autobusy, vesměs s automatickou převodovkou (tedy o cca 4% vyšší spotřebou paliva), tak ze studie je jasné, kde jsou rezervy a kde se má začít šetřit.

ROPID staví na pomýleném východisku: „Současné požadavky na úsporu a  zrovnoprávnění všech kapacitních kolejových systémů města (železnice, metro, tramvaj), tak standardy posunuly na přímé spojení se železnicí (v úsecích s taktovým intervalem), metro nebo tramvaj s dostatečnou kapacitou a nabídkou spojů.
To je zbožné přání nekritických obdivovatelů kolejové dopravy, které ale neodpovídá realitě. Ten kdo jezdí autem si to asi neuvědomuje, ale každému cestujícímu MHD je jasné, že rychlost dopravních prostředků v Praze je: „1. metro, (pak dlouho nic), 2. autobus, 3. tramvaj (sice v těsném závěsu za autobusy, v každém případě ale nejpomalejší).“ Citace z komentáře. S tím samozřejmě padá i klíčový argument souběhu. Pokud bude trvat ROPID na zkrácené verzi linky 123, bude zároveň muset trvat na zcela zásadním přebudování zastávky Kavalírka a jejího okolí (viz např. komentář „sci-fi příběh“).

Dopravní průzkum Ropid nechal dělat zejména u stanic metra, záměrně se vyhýbal problémovým místům jako je Kavalírka, Cibulka, Šmukýřka. Avšak i podle tohoto průzkumu, který podle pečlivého zadání ROPIDu prováděla lety prověřená firma, zářijové změny vyzněly jako naprostý debakl. Připoměňme si plánovaná čísla: 50 % cestujících mělo jezdit lépe (je to pouhých 6 %) a zhoršení cestování mělo pocítit jen 5 % cestujících, je jich 19% , skoro čtyřikrát více! O „spolehlivosti“ průzkumu hovoří i srovnání počtu respondentů spokojených se zářijovými změnami. Prý jich je 93%. Dva další průzkumy (STENMARK a vlastní průzkum Prahy 5) naopak hlásí přes polovinu nespokojených. Nespokojenost byla především s trvalými změny linek, více přestupy, úbytkem spojů, nelze proto přijmout argument, že byly tyto průzkumy moc brzo, že si lidé jenom „ještě nezvykli“ na nové jízdní řády.

Radní Nosek plánuje udělat „kolečko,“ analyzovat změny v diskuzi s městskými částmi a všemi dalšími, kdo projeví zájem. To je pěkné, ale takové „kolečko“ mělo to proběhnout již před změnami v září 2012. Pokud tedy mluví o ekonomicky neutrálních změnách, je třeba, aby vycházel ze stavu před 1. 9. 2012 a ne ze současného stavu.

Deník Metro 1. února 2013:Vraťte nám náš autobus, vyzývají obyvatelé Prahy 5 město
Seznam většiny odkazů najdete pod texty petic, a výstižné jsou také návrhy a komentáře obyvatel.

Příspěvek byl publikován v rubrice bus 123, Nezařazené, Ze života, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Autobus 123: interpelace u pražských zastupitelů

  1. neuveritelny napsal:

    To co říká Nosek je bezpředmětný. On přeci nemůže říkat, že změny jsou idiotské, neboť by tím říkal, že sám je idiot. Každý normálně smýšlející člověk se musí zarazit nad faktem, ze nejdříve zasypali podchod, a pak nutí lidi přecházet přes dvě tříproudovky kvůli přestupům. Na povážení je i fakt, ze bus jezdí nevytížený přes Klamovku prázdný. Busy soustavně maj zpoždění, nikdy nenavazujou na dané spoje dole na Kavalírce a pokud už se stane, že se došouraj načas, červená na semaforu nepustí a tramvaj odchází před očima. V tu chvíli napadá člověka, čím si tohleto zasloužil, když poctivě platí tramvajenky. Je to hnus! Neuvěřitelný podraz a svinstvo, které má na svědomí právě Nosek, který tramvají určitě nejezdí.

  2. Linka 123 napsal:

    Ke 123 je potřeba uvést to, že možná došlo k úspoře 5 milonů korun. Ale taky je potřeba dodat to, že těchto 5 milionů bylo vzápětí utraceno na posílení tramvajové dopravy, kdy místo linky 6, která jezdila v sólech, nově jezdí 4 v soupravách. Fakticky se tak neušetřilo nic, jen došlo ke značnému zhoršení obsluhy území.
    Panu Noskovi by měl konečně někdo říct, že se nechal oblbnout špatným vedením organizace ROPID (p. Procházka, pověřený řízením ROPIDu a p. Jareš, vedoucí odd. plánování), které je za současný stav zodpovědné. Taky je potřeba říct, že v září, ale i dříve, byly vyhozeny desítky milionů za různá dopravní opatření, která zbytečně posílila mnohé úseky (z autobusové dopravy například Kačerov – Želivského, Michelská – Jesenická, Krausova – Bakovská, Satalice – Lehovec, Vysočanská – Pod Táborem a další). Peněz na dopravu v Praze dává Praha dost a je jich dost i na celou 123 vedenou až Na Knížecí. Zároveň si myslím, že další petice by měla být směřována na příčinu dnešního stavu MHD v Praze, tedy na požadavek odvolání špatného vedení ROPIDu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..