Běh za Vidouli (úterý 28. května od 18 hodin)

Kliknutím na obrázek zobrazíte program včetně občerstvení

Představte si Stromovku, uprostřed které si skupinka lidí pro sebe oplotí šest hektarů, vedle se postaví betonové sídliště a místo promenády u planetária bude tranzitní „dálnice“ pro auta. Špatný vtip? Vůbec ne, ještě do prázdnin mají podobné návrhy schvalovat námi zvolení zastupitelé pro zákonem chráněný Přírodní park Košíře-Motol na kopci Vidoule (dále jen Park Vidoule). Rozšíření Golfu na úpatí kopce a výstavba sídlišť na vrcholu jsou dvě nejkřiklavější z celkem pěti rozkrájení Parku Vidoule, který přitom má být „Stromovkou“ pro Prahu 13 a 5. Připomeňme 28. května  zastupitelům, že voliči od nich čekají jasné zastání. Sraz je na Tenisu Šmukýřka.

Dokumenty o Parku Vidoule (nejen pro novináře) a jejich krátký přehled.

 

Běh za Vidouli = Běh za čerstvý západní vítr
Zastavění Vidoule = zhoršení smogové situace v celé Praze

Pozvánka s mapkou místa startu.

Pojďte se s námi zúčastnit Běhu za Vidouli. V červnu bude schvalovat Zastupitelstvo Hlavního města Prahy možné zastavění unikátní stolové hory Vidoule v přírodním parku Košíře – Motol. Sdělme našim voleným zástupcům, proč by se na druhém nejvyšším kopci v Praze nemělo stavět! Nechme tudy dále proudit čerstvý západní vítr do smogem zasažené Prahy!

Akce je vhodná pro sportovce i nesportovce, jednotlivce i rodiny s dětmi. Zde najdete program včetně občerstvení a tras běhu. Delší trasu běhu uvádíme ještě jednou na podrobnějším obrázku.

Kdy: v úterý 28. května v 18 hodin
Kde: Tenis Šmukýřka, ulice Na Výši 2a, Praha 5 – Košíře
Přijďte společně nahlas říci Ne nebezpečné zástavbě a pozvěte své známé. Děkujeme!

Trasa nejdelšího z běhů za Vidouli (5 km)

Park Vidoule

Podkladem obrázku je mapa Ochrana přírody a krajiny 2011 dostupná v atlasu životního prostředí www.premis.cz/atlaszp/

Bližší informace na o parku na na kopci Vidoule
Můžete podpořit petici Nekácejte les v parku VIDOULE kvůli golfu !

Srdečně Vás zvou občanská sdružení, která se spojila proti zastavění
o.s. Cibulka // o.s. Košířská Cibulačka // o.s. Přátelé Buďánek // Spolek rodičů a přátel školy při MŠ Radlická,o.s // Přátele Malvazinek // o.s. Jinonice-Vidoule // o.s. Za krajinu kolem nás // o.s. Za záchranu parku Kavalírka //o.s. Za život lidskej //

Podrobnější a úplnější mapka záměrů na kopci Vidoule a pod ním.

Vstup na Golfové hřiště není povolen, byť je to obecní pozemek. Kromě oplocení vás může trefit golfový míček. Nad rozšířením golfového hřiště v Praze 5 zůstává rozum stát.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, Park Vidoule, Stavby, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: Běh za Vidouli (úterý 28. května od 18 hodin)

  1. Skvělý nápad Košířského patriota. Hned kupuju! napsal:

    Ale za reálnou, nespekulativní cenu! A ta je menší než 100 Kč za m2.

  2. Košířský patriot napsal:

    Souhlasím s vlastníky. Čisté řešení by bylo, aby se složili ti, kdo si stavby nepřejí, pozemky si koupili a nechali ležet ladem. Náletové dřeviny, kopřivy, bužírková ohniště a brlohy bezdomovců. Veřejná zeleň na Praze 5 tak, jak ji všichni známe. Jinak je to tradiční obecní dobro za cizí peníze.

    Běh za Vidouli je hezký název. Stejně jako Pochod proti rakovině prsu. To pomáhá. Forreste, utíkej!

  3. Jako za komunistů, že, pane Patera napsal:

    Přesně tak se to dělalo. Sedláka pomluvit, pošpinit, podsunout pohnutky chamtivce a předhodit ho plénu jako překážku v budování ráje na zemi. Však on vyměkne pod tlakem veřejného mínění a prodá to. A když ne, tak mu to vyvlastníme. Je dobré v tom pamfletu použít slůvka omluvy a díků, ať je vidět jaký máme vlídný přístup, co na tom, že z nich čiší ironie a výsměch, ale hlavně tam nesmí chybět hrubý výpočet kolikrát vzroste majetek dotyčného. A ještě ke všemu se zase někdo bude pasovat do role toho, kdo určuje větší společenskou přínosnost čehokoli. To je k blití.
    Jiří Holub

  4. Vážená rodino Čubova, napsal:

    Vážená rodino Čubova,
    je hezké, že pozemky vlastníte 200 let.
    Mohu vás ale upozornit, že hora Vidoule zde stála již milióny let předtím a vznikla nezávisle na tom, než to začala vlastnit Vaše rodina a nevidím důvod, proč by tam memohla zůstát nadále pokud možno v co nejméně pozměněném stavu. V minulosti tam byly prováděny jisté zásahy, naštěstí ne tak velké, takže Vidoule zůstala zachovaná v celkem nedotčeném stavu. Takových to míst je v Praze již velmi málo a je poviností všech tyto lokality zachovat pro budoucí generace.
    Zastavění plochy je již nevratný krok, který prostě nejde již vrátit zpátky.
    Pokud se nabízela výměna pozemků a nebyla uskutečnena, je to problém naší málo vyspělé společnosti a neschopnosti či korupční samosprávy, nicméně ale ani to vás neopravňuje k tomu, že plocha musí být nutně zastavěna.
    Viktor Tichý

  5. Patera napsal:

    Vážená rodino Čubova,
    omlouvám se za všechny, kteří by kdy poškodili Vaše plodiny, či odhodili odpadek na Vašich pozemcích. To jistě nebylo účelem rekreantů a máte pravdu, že v kulturních zemích se majetek druhého ctí. Vaše zemědělské podnikání sleduji již několikátý rok a jako zemědělec mohu říci, že Vaše výsledky jsou velmi slabé. Třeba letos jsem si prohlížel Vaši pšenici počátkem května. Ještě nebyla odplevelena, ani přihnojena. Ovšem pokud chcete hospodařit, není zcela jistě Vidoule vhodné místo. Jednak je to místo obklopené hustou zástavbou a na takových místech vždy dochází k určitému poškození plodin okolními obyvateli, a ani půdně to není ideál zřejmě i z důvodů, že pozemky a orniční vrstva byly poškozeny okolní stavební výstavbou během pobytu vojsk v této oblasti. Myslím, že město by Vám mělo nabídnout odpovídající kvalitnější pozemky v jiné lokalitě (v okolí Prahy je jich dostatek) a samozřejmě určitou kompenzaci. Logická je asi Vaše snaha dosáhnout změny pozemků zemědělských na pozemky stavební. Pak by i Vaše rodina vyhrála v pomyslné loterii. Takže Vaši snahu z Vašeho hlediska, aby se z Vašich pozemků zemědělských, jejichž cena se pohybuje od 6 do 20,- Kč/m2 staly pozemky stavební, kde by se cena pohybovala od 5000 do 8000,- Kč/m2 za nezasíťované pozemky, tedy cena pozemků by vzrostla až 400x a tím by narostl i Váš příjem, logicky chápu. Chápejte prosím ale i Vy snahu okolních obyvatel, abyste od města (tedy z daní daňových poplatníků) získal férovou finanční náhradu a pozemky mohly sloužit k účelu, ke kterému se v blízkosti takto hustě obydlené lokality společensky nejvíce hodí, tedy k rekreaci. Jistě chápete, že ne každému se podaří přeměnit své pozemky zemědělské, na pozemky stavební a navýšit tak jejich cenu minimálně 400x. I já mám po rodičích pozemky, jsou u malé obce a jejich přeměna na stavební pozemky je stejně nemožná, jako že vyhraji hlavní cenu v Evropské loterii. Přesto si nestěžuji. Většině majitelů pozemků zůstanou pozemky jako zemědělské s cenou 6-20,- Kč/m2. Vaše by se zhodnotili více, i kdyby došlo k jejich prodeji za peníze daňových poplatníků městu a k jejich přeměně na pozemky pro rekreaci. Jistě by Vás pak hřál dobrý pocit, že na Vašich pozemcích si mohou hrát malé děti, mohou tam chodit maminky s kočárky nebo odpočívat senioři a nelitoval byste, že nejsou zastaveny betonovou džunglí, i když se z Vás pak nestane multimilionář. Děkuji Vám předem jménem všech obyvatel okolní zástavby. Pavel Patera

  6. Udržujme čistotu na Vidouli napsal:

    Vážení spoluobčané!

    S úsměvem čtu vaše pocity při procházkách na kopci Vidoule, zkoumání podzemních prostor v bývalém vojenském areálu, smělé návrhy na úpravu prostoru v park. Vy všichni, stejně jako zastupitelé jste opomněli, že pozemky, na kterých byste se rádi rekreovali jsou soukromé. Jak by se vám líbilo, kdyby si někdo z vašich spoluobčanů plánoval co podnikne na vaší zahradě a s radostí se tam procházel a odhazoval odpadky v podobě PET lahví, igelitových tašek, pneumatik, stavebního odpadu, ničil vámi vypěstované plodiny a v neposlední řadě nechal bez povšimnutí utroušené psí výkaly a to vše bez vašeho vědomí. V civilizovaném světě (na západ od naší hranice) iniciuje změnu stavu problémového území sama obec a spolu s vlastníky pozemků hledá optimální řešení, které bude ku prospěchu všem. Nechápu tedy, proč my, kteří se hlásíme k hodnotám vyspělých států EU děláme vše naopak? Proč odpovědní úředníci a politici nehledali řešení už v době, kdy věděli, že budou chtít naslouchat hlasu svých spoluobčanů-voličů a bojovat za zelené Vidoule? Výměna se sousedními pozemky, územním plánem určenými k zástavbě, k tomu přímo vybízela. Ale to by třeba některý lobista přišel o tučnou provizi. Hlavním důvodem mého příspěvku je ale prosba k vám všem, kteří se chodíte na pozemky moje a mých sousedů rekreovat, abyste je udržovali v čistotě a neodhazovali nepotřebné. Likvidace dvou černých skládek mě už stála 20 tis. Kč.

    S úctou rodina Čubova (vlastnící pozemky na Vidouli přes 200 let).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..