Lepší parkování na Cibulkách

Musilkova - gigantická stavba 5 věžáků v parku Kavalírka

V obytném komplexu "Nová Kavalírka" je málo pamatováno na odstavná stání. Je to ztracená šance, situace s parkováním se mohla zlepšit, ale namísto toho bude v okolí po dostavbě ještě těžší zaparkovat než dříve.

Velmi ocěňujeme snahu radnice Prahy 5 řešit parkování. Nedokážeme posoudit, zda jsou pro Smíchov parkovací zóny nejlepším řešením, ale pokud se zastupitelstvo rozhodne tam modré zóny zavést, musí současně řešit i parkování v jiných částech Prahy 5. Navíc nejen na Smíchově je zoufalá situace s parkováním. Navrhujeme několik způsobů jak relativně snadno a bez velkých nároků na obecní rozpočet zlepšit parkování např. na Cibulkách.

 

V časopise MČ Praha 5 „Pětka pro vás“ se nedávno psalo o tématu parkování. V čísle 6 šlo o vyjádření zástupců stran a v čísle 7 pak článek „Starostové podporují parkovací zóny“. Jsme velmi rádi, že radnice zvedla téma „dopravy v klidu“. Uvědomujeme si, že to není to samozřejmost, vždyť třeba tak zásadní dokument jako je navrhovaný územní plán Prahy klíčové téma „dopravy v klidu“ úplně pomíjí.
Zdá se však, že jako problém někteří zastupitelé vidí hlavně parkování na Smíchově a navrhují tam parkovací zóny pro rezidenty. Chceme upozornit na to, že problém s parkováním je zoufalý i v jiných částech Prahy 5, a navrhnout možnosti řešení.

Jde o parkování v části Košíř zvané Cibulka. O ní se traduje, že je to klidná rezidenční čtvrť. Plná zahrad, s blízkým lesoparkem, sportovišti … Na první pohled vzdušná čtvrť, se spoustou volného místa (byť valem ustupuje masivní bytové výstavbě). Že by tam mohl být problém s parkováním?

Bohužel je tomu tak, problém je možná stejně zoufalý jako na Smíchově, i když východiska problému a jeho možná řešení jsou odlišná. Příkladem může být ulice V Cibulkách, která je dosti dlouhá, aby mohla posloužit jako reprezentativní vzorek. V ulici je cca 35 bytových domů (odhadem 220 bytů) a 18 rodinných domků. Podle norem by zde mělo být přes 320 odstavných stání, v ulici jich však je méně než 50 (orientační výpočet tabulkových parkovacích míst byl proveden podle ČSN 73 6110 „Projektování místních komunikací“, odstavec 14.1.11). Historicky je to logické, vždyť zdejší družstevní výstavba probíhala v 20. letech XX. století, kdy se s mnoha auty nepočítalo. Logické však už je méně, že radnice na proměny automobilismu nereaguje a situaci neřeší. Řada místních lidí vzala iniciativu do vlastních rukou a problém s parkováním řeší místo radnice sama. Alespoň pro sebe. Ti šťastnější, kteří mají zahrádku směrem k ulici, si tam budují odstavné stání nebo garáž (cca 90 míst, ale ne vždy využitých). Někdy však tato řešení nejsou citlivá ke „geniu loci“ Cibulek a působí neesteticky. Asi 20 vozů bývá odstaveno na trávníku mezi stromy. Dovolujeme si proto navrhnout několik řešení této obtížné situace s parkováním, která trápí opravdu mnohé občany Prahy 5.

1. Více parkovacích míst v novostavbách

V Košířích se plánuje stavět ještě řada rozsáhlých komplexů budov. Stavební odbor může požadovat výrazné zvýšení míst v tam budovaných garážích. Stává se to standardem i v jiných částech Prahy. Jak zaznělo v diskuzi na semináři radnice 2. června (viz také náš článek zde) je tam požadován třeba dvojnásobek normativních míst a developeři se tomuto požadavku podvolují. Jde zejména o odstavná stání pro rezidenty, ale mohou to být i parkovací místa pro návštěvy.

Další řešení jako jsou parkovací zóny, místa s pro krátkodobé parkování, zahuštění ulic parkovacími stáními kolmo k chodníku nebo na zpevněných trávnících – to vše jsou jen opravdu poslední řešení v nouzové situaci. Níže uvedené návrhy jsou tedy spíše podkladem k diskuzi. Např. návrh parkování kolmo k chodníku u pěti nových věžáků „Nová Kavalírka“ zřejmě není příliš vhodný. Úzkému hrdlu vjezdu Musílkové na Plzeňskou by možná spíše prospělo nějaké omezení rychlosti, parkové úpravy a upřednostnění chodců. Novou situaci v okolí obří novostavby by asi měla vyhodnotit nová dopravní studie. Teď tedy samotné návrhy k diskuzi podrobněji:

2. Rekonstrukce silnic s novými odstavnými stáními.

V řadě pražských částí dochází ke generálním rekonstrukcím komunikací, včetně obnovy sítí. Jistě dojde i na ulice na Cibulkách. Doufejme, že bude zachováno dláždění ulic, vždyť třeba dláždění serpentin ulice V Cibulkách je považováno za jeden z místních symbolů. Při rekonstrukci by se mělo počítat s nájezdy na zpevněný trávník. Na rozdíl od Smíchova zde šířka ulic dovoluje vytvořit parkovací místa po stranách ulic. Je zřejmé, že těchto míst zdaleka nebude dostatek, aby pokrylo požadavky. Zvláště v ulici V Cibulkách, kde jezdí autobusy. Mohl by se zde proto zavést systém běžný např. ve Francii, kdy některá exponovaná stání je možné použít jen na omezený čas, např. pro krátkodobé parkování kolem 2 hodin, nebo dlouhodobé parkování kolem 12 hodin. To plně postačuje na klidné vyložení auta, přípravu na delší cestu na druhý den apod. a současně se neblokuje místo dlouhodobě. Na pečlivě vybraných místech je možné zavést parkování kolmo k chodníku.

3. Budování zabezpečených odstavných stání

V některých místech by šlo vybudovat odstavná stání zabezpečená plotem, kamerami, někde i přístřešky. Tam by mohli dlouhodobě odstavovat své vozy obyvatelé míst, kde by byla k dispozici vesměs parkovací místa s časově omezeným stáním. Na Cibulkách je takových prostranství několik. Dále je třeba podporovat vznik esteticky přijatelných parkovacích míst na předzahrádkách za předpokladu, že bude vytvořeno více parkovacích míst na jeden vjezd. Vjezd na předzahrádku sice ochudí obec o jedno potenciální parkovací stání na ulici, ale bude to vyváženo vybudováním několika odstavných stání, byť soukromých.

* * *

V blízké budoucnosti se očekává nástup elektromobilů. Elektromobilita se překotně rozvíjí např. v Číně. Zatím zvláště mopedy a tříkolky: v roce 2008 tam bylo více než 100 miliónů těchto elektrických vozítek, (viz obrázky na odkazu dole). V hospodářských zprávách se často zdůrazňuje flexibilita direktivního komunisticko-kapitalistického řízení Číny oproti těžkopádným demokratickým systémům. V elektromobilitě je to ale jinak, hybatelem těchto překotných změn byly zejména radnice čínských měst. Pro příklady nemusíme chodit daleko do Asie. Ve Francii vidíme úplnou explozi půjčoven elektromobilů – ty ovšem ve městech zabírají desítky parkovacích míst. V sousedním Německu má řada měst ekologické zóny se stále přísnějšími požadavky na emise a nebude asi trvat dlouho, kdy povolený limit škodlivých emisí spadne na nulu. Rozvoj elektromobility si tedy v počátcích může vyžádat ještě větší nároky na parkování. Zvýší se totiž počet lidí se dvěma vozy: elektromobilem na kratší jízdy v oblastech s radniční regulací a vozem se spalovacím motorem na delší cesty mimo město. Navržené zvýšení počtu garážových stání v novostavbách jsou zvláště vhodná pro elektromobily, neboť nabízí větší stupeň zabezpečení pro vůz i nabíjecí stanice.

Připraveno podle dopisů zastupitelům MČ Praha 5

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, parkování, Stavby, Ze života, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Lepší parkování na Cibulkách

  1. Košířský patriot napsal:

    Proboha, prosím, proč trváte na dláždění ulic? Je to nebezpečné a hlučné. Projeli jste někdy v poslední době autem nebo autobusem po třídě Milady Horákové okolo Sparty, kde byly kostky nahrazeny asfaltovým povrchem? A ještě – opět prosím – nepřimlouvejte se za nějaké parkovací zóny (situace zůstane stejná, ale městští strážníci mají o důvod k šikaně víc a ještě budeme platit výpalné, které nám parkovací místa nezajistí), retardéry, zálivy, zátočinky a schůdky na silnicích. Jak milá je nová Weberova do Motola, ale proč je na ní u Kotlářky ten nesmyslný schod? Vždyť tam téměř nikdo nepřechází, ale zato tam denně túrují autobusy 167 a hopsají sanitky s pacienty! A zkusili jste si přes ty nesmyslné, zločinné a vozydemolující schody přejet trochu s rozjezdem, když nyní začalo sněžit? Dřív, po roce 1990, jsem měl radost, když jsem viděl silničáře v akci, protože jsem věděl, že něco opraví a změní k lepšímu. Dnes? Pozoruji je se směsí strachu a odporu, neboť naše ulice (Nad Zámečnicí, Pod Kavalírkou…) stále vypadají jako po kobercovém náletu, ale nesmyslných omezení přibývá!

    odpověď člena o.s.Cibulka dne 12.12.2012:
    Vůbec se nedivím Vašemu rozhořčenému názoru. Také jsem si myslel, jak by to bylo fajn, kdyby v Cibulkách byl asfalt, jak pro jízdu autem, tak na kole. Ale ostatní v mém okolí si myslí opak a musím přiznat, že jejich argumenty pro zachování dlažby převažují nad klady asfaltového povrchu. Není to tak jednoduché pochopit, je třeba odhodit předsudky a dívat se na to z různých stran a s výhledem do budoucnosti. Myslím to tak, jak píšu, ne jako fráze. Stručně jsme se tu rozvahu (bez nároku na úplnost) snažili napsat do návrhu na levnou cyklostezku Košíře-Jinonice, odkud cituji:
    … zachování dláždění v ulici V Cibulkách je výhodné z mnoha hledisek:
    estetické: po opravě vypadá vozovka zase dobře, zatímco asfaltka by byla ošklivě záplatovaná
    symbolické: dlažba ulice je jedním ze symbolů útulné části čtvrti Cibulka
    bezpečnostní (současnost): dlažba ulice v Cibulkách je notně zvlněná. Auta proto jezdí pomaleji. Pokud by se ulice rekonstruovala i pro cyklotrasu, asi by byl zvolen asfaltový povrch s množstvím retardérů (rekonstrukce bez retardérů v této rezidenční čtvrti sotva přichází v úvahu). Do práce jezdím na kole ulicí Na Hřebenkách a tamější hustá kaskáda ultravysokých retardérů se již stala legendou. Zničila tlumiče nejednoho auta a jako cyklista tam můžu “vypustit duši”. To je lepší nechat jako zpomalovač dlažbu.
    bezpečnostní (blízká budoucnost): jízda po dlažbě je hlučnější. Obyvatelům v bytech to nyní příliš nevadí, vesměs mají zvukově izolační skla. Pro bezpečnost chodců však bude hlučnost vozů na dlažbě brzo velmi významná. Kdo navštívil nějaké čínské velkoměsto, tak jistě potvrdí, jak nebezpečné jsou tamější bezhlučné elektromobily. V Číně jich jezdí hodně přes sto miliónů a tento trend se zřejmě brzo dostane i do Evropy.

    Závěr pro mě osobně je ten, že dláždění, jakož i jiné věci jako jsou parkovací zóny jsou kontroverzní téma a přitom ne úplně důležité. Důležitější jsou jiné věci, např. bezpečnost školáků v rezidenčních zónách. Pro ní je nezbytné zpomalení provozu (to je názor dopravního odborníka, ne můj). Kdyby stačilo dát značky omezení rychlosti, bylo by to skvělé. Jenže ani v zemích s uvědomělými řidiči se bez retardérů neobejdou. Je to bohužel jediný prostředek (snad kromě radaru) jak smysluplně a legálně zpomalit řítící se vozy, protože jinak by si své vozy řidiči zdemolovali a to si pěkně rozmyslí. Jezdívám ulicí Weberova a Na Ořechovce, které už rekonstruované jsou. Dá se odhadovat, že ulice V Cibulkách bude opravena podobně. S retardéry v těch ulicích počítám a snažím se nebýt naštvaný. Dá se to projet bez následků pro mě a asi i pro auto, ale musím jet holt pomalu.
    Ještě ke dvěma Vašim poznámkám: něco jiného je „přivaděč“ k městskému okruhu na Letné než ulice v rezidenční čtvrti Ořechovka nebo Motol, to se nedá srovnávat.
    Ad parkovací zóny: jsou jedním z desítek opatření, které např. v německých městech velmi efektivně snížili individuální automobilovou dopravu a uvolnily veřejný prostor od parkujících plechových miláčků, viz např. tento graf. Mnichov byl myslím před 15 lety na jednom z prvních míst, co se týče stupně automobilizace, z grafu je patrná radikální změna. U nás jde spíš o to, jak jsou zóny provozovány. Jsem ale dalek toho, abych zóny podporoval. Asi jsem Vás nepřesvědčil, ale snažte se nás trochu pochopit.

  2. Pingback: Pohodlná cyklotrasa Košíře – Jinonice (A132) levně a rychle | Občanské sdružení Cibulka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..