Dětská hřiště, parkování a chodníky na Cibulkách

Věci veřejné (člen koalice na radnici v Praze 5) vyzvaly začátkem roku 2011 občany, aby napsali, jaká občanská vybavenost nebo služba mi v místě bydliště chybí. Jeden takový dopis napsala paní, která v Cibulkách bydlí již od dětství a nyní je maminkou tří malých dětí. Zde je výňatek z dopisu:


Chybějící chodník U lesíka (pohled sdola)

Blátivá cesta místo chodníku (U lesíka, pohled sdola)

„Dalo by se toho vyjmenovat hodně, ale nejvíc mi chybí upravené a celistvé chodníky, dětská hřiště a parkovací místa.

1. Chodníky

V místě, kde končí ulice U Lesíka před mostem přes železnici najednou chybí chodník, při nepříznivém počasí se v tam člověk brodí blátem a pokud tudy procházíte s kočárkem a malými dětmi, je to opravdu zážitek.

Blátivá cesta místo chodníku (U lesíka, pohled shora)

Blátivá cesta místo chodníku (U lesíka, pohled shora)

Další část chodníku chybí v ulici Beníškové za novým mostem přes železnici. Ještě několik metrů za mostem je po pravé straně směrem ke konečné autobusu 123 nový chodník, který najednou slepě končí, následuje křoví a až o několik metrů dál je starý chodník vedoucí k zastávce.

Poslední část chodníku, která mi chybí (a jistě nejen mně) je mezi Karenovou ulicí a hřištěm Vejražkova. Pokud z Karenovy ulice přicházíte ke hřišti, chodník u posledního domu končí, musíte s kočárkem sjet z vysokého obrubníku na vozovku a za rohem zase najíždíte přes obrubník na široký chodník, který vede kolem hřiště. Je to docela nešikovné, jak pro maminku s kočárkem, tak pro malé dítě na motorce nebo na kole.

2. Dětská hřiště

Zmiňované dětské hřiště u trafostanice ve Vejražkově ulici je v podstatě jediným hřištěm pro děti z okolí a v teplém počasí je doslova obsypané, na poměrně malém prostoru se takto sejde až kolem 30-ti dětí (mně známý rekord je 42 dětí). Touto situací by se měla radnice zabývat i vzhledem k nové výstavbě v okolí. Nedaleko je např. zpustlé hřiště v ulici Baldové.

Zpustlé hřiště v ulici Baldové

Zpustlé hřiště v ulici Baldové

Za mého dětsví bývalo dětských hřišť mnohem víc – třeba na prostranství mezi ul. U tenisu a Trojdílnou bylo pískoviště s lavičkami, u konečné autobusu 123 bývalo hřiště, za zdí v ul. Na Šmukýřce byl areál s dřevěnými atrakcemi. Za novější výstavbou v ul. Naskové je těsně u lesní cesty za plotem soukromé hřiště. Jestli se dobře pamatuji, tak v době, kdy developer domy stavěl slibovat toto zpřístupnit veřejnosti, ale branka bývala otevřená snad jen krátce po dokončení stavby a nyní je trvale zamčená.

V lesoparku Cibulka je jedno hřiště s několika herními prvky, ale např. kolem nové houpačky není písek nebo kůra a při vlhkém počasí se tu dělají velké louže znemožňující dětem hru.

Prostranství s lavičkami pro hřiště (U lesíka)

Prostranství s lavičkami pro hřiště (U lesíka)

Možná by také stálo za úvahu zpřístupnit v odpoledních hodinách a o víkendech některá školní nebo školková hřiště, fungovalo to tak na Praze 8, kde jsme krátce bydleli. Konkrétně by k tomu podle mě byla vhodná poměrně velká zahrada se starými herními prvky v areálu ZŠ praktické a speciální V Cibulkách 1265/26 (pobočka ZŠ Pod Radnicí). Oprava a úprava tohoto školního hřiště a jeho zpřístupnění i pro veřejnost z okolí by jistě stálo za úvahu.

3. Parkování

Zajímalo by mě, jestli se někdo tímto problémem v oblasti Cibulek zabývá. V době, kdy se družstevní domy stavěly se s auty moc nepočítalo a nyní parkovací místa a garáže pro obyvatele citelně chybí. Situace s parkováním v ulici V Cibulkách je vskutku zoufalá. Například nezastavěná část ulice Na Výši (podél železniční trati) by podle mě byla vhodná na výstavbu alespoň parkovacích stání.“

Dopis byl zaslán 24. února 2011

 

 

 

 

Chybí chodník a hřiště (Šmukýřka, bus 123)

Chybí chodník a hřiště (Šmukýřka, bus 123)

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hřiště, Nezařazené, parkování, Stavby, Ze života, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Dětská hřiště, parkování a chodníky na Cibulkách

  1. Hřiště Štěpánkova napsal:

    Dobrý den,
    cca před 2 lety jsem několikrát revitalizaci hřiště v ul. Štěpánkova na MČ Praha 5 urgoval s tím, že se klidně na revitalizaci budu podílet, bohužel bez nějaké větší odezvy.
    Po neustálém dotazování na úřadě jsem až v listopadu 2011 od pí Marty Jiroudkové z MČ Praha 5 obdržel zprávu, že v nadcházející sezoně bude hřiště opraveno, že MČ Praha 5 má na to ušetřeny nějaké prostředky. Samozřejmě že v dalším roce k opravě hřiště nedošlo.
    Následně v červencovém (2012) čísle Pětky byla zveřejněna informace o přípravě na vybudování nového dětského hřiště ve Štěpánkově ulici v rámci projektu Oranžové hřiště. V článku bylo uvedeno, že na nové hřiště se můžeme těšit v 2. polovině roku 2012. Jelikož se přes léto opět nic nedělo, vznesl jsem v září 2012 dotaz na pana Jana Vyskočila z MČ Praha 5, kdy že tedy bude s opravou hřiště započato.
    Pan Vyskočil mě odpověděl, že …“Oranžové hřiště v ulici Štěpánkova/Baldové by mělo být dětem k dispozici na konci října 2012. V současné době čekáme na uplynutí zákonných lhůt v rámci stavebního řízení. Následně bude zahájena vlastní výstavba. “
    Samozřejmě jsem nechápal, proč pan Vyskočil zmiňuje výstavbu hřiště v ulici Štěpánkova/Baldové, přičemž ke zprávě byl přiložen plánek k výstavbě hřiště spíše na rohu ulic Baldové/Průchova. Prý že opravu hřiště v ulici Štěpánkova magistrát blokuje, takže přichází v úvahu vybudovat nové hřiště v ulici Průchova.
    Samozřejmě že k výstavbě nového hřiště ani k opravě stávajícího hřiště opět nedošlo.
    Na můj dotaz jsem od pana Vyskočila v listopadu 2012 obdržel následující zprávu:
    „Bohužel stavbu těsně před jejím zahájením zablokovali majitelé 2 nejbližších sousedních pozemků, kteří dětské hřiště nepotřebují. Vzhledem k blížící se zimě musí být výstavba (byť už je ze strany dodavatel materiálně i kapacitně připravena) o několik měsíců odložena. Jsme si vědomi potřeby dalšího dětského hřiště v této lokalitě, proto doufám, že se vše vyřeší a podaří se souhlas sousedů získat. V opačném případě bude výstavba přesunuta do jiné lokality v rámci Prahy 5.“
    Tím v podstatě celá causa skončila a víc informací k celému problému nemám. Následně jsem si přečetl v Pětce zprávu, že nové hřiště z dotace ČEZ bylo slavnostně otevřeno na Barrandově. Na další dětské hřiště MČ Praha 5 peníze nemá.
    Cítím se ze stany MČ Praha 5 ohledně hřiště zcela podveden, není však absolutně v mých silách s tím něco udělat.
    Vaše zpráva o tom, že hřiště ve Štěpánkově má být zcela zlikvidováno mě proto zas až tolik nepřekvapuje, i když mě velmi zaskočila a zarmoutila. Pořád jsem totiž doufal, že se situace nějak vylepší a přeci jenom se opraveného hřiště dočkáme. Vypadá to, že vše bylo opět dopředu pečlivě promyšleno a naplánováno tak, aby nezbývalo nic jiného než likvidace hřiště, z důvodu nějakých jiných zájmů. Celý scénář totiž velmi silně připomíná situaci s autobusovou linkou 123.
    Každopádně, pokud myslíte, že můžeme pro záchranu hřiště ve Štěpánkově a pro jeho obnovu něco udělat, rád se k celé „akci“ připojím.
    Petr Svoboda

  2. Hřiště Štěpánkova napsal:

    Potřeboval bych sjednotit síly. Hřiště Štěpánkova ( u Ul.Baldové) chtějí v dubnu zlikvidovat. (Není to kec, ale oficiální stanovisko.)

    Čuju v tom velkou levárnu, materiály shromažďuji.

    Pokud oblast vašeho zájmu zahrnuje i toto území, pomohlo by mi vědět, co víte, kdo byl u loňské nerealizované akce obnovy a případně kdo je na radnici kamarád a kdo svinekamarád.

  3. admin napsal:

    1 milion Kč na výstavbu nového hřiště získala MČ Praha 5 v soutěži Nadace ČEZ. Hřiště vznikne mezi domy v křížení ulic Štěpánkova a Baldové v Košířích. Zprovozněno by mohlo být již v druhé polovině roku 2012.
    http://www.praha5.cz/cs/dokument/urad/209402-praha-5-uspela-v-soutezi-a-bude-mit-dalsi-detske-hriste

    Děkujeme! o.s.Cibulka

  4. Pingback: Dětské hřiště v Nepomucké ulici | Cibulky INFO

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..