Změny autobusové linky 123: pojedeme déle do práce?

Autobus 123 v dolní části ulice Píseckeho

Autobusy 123 to mají těžké. V ulici Píseckého na Cibulkách musí na volný průjezd čekat (dva se vedle sebe nevejdou). A začátkem roku 2012 se objevily zprávy, že linku chtějí zakončit na Kavalírce.

Z některých médií jsme se dozvěděli, že ROPID uvažuje o zkrácení linky 123. To by vedlo k drastickému snížení atraktivity MHD v oblasti Cibulek a tím k výraznému zvýšení automobilového provozu.   Nesouhlasíte se zkrácením ? Pak vás prosíme, udělejte něco pro zachování trasy 123ky a podepište petici za zachování trasy autobusu č. 123 k Andělu.

Z dopisu o. s. Cibulka Regionálnímu organizátorovi Pražské integrované dopravy (ROPID) ze dne 20. února 2012:

… již delší čas rozvažujeme o tom, sepsat vám v dopise podněty k provozu MHD v oblasti Prahy 5 – Košíř zvané Cibulky. Nedávné zprávy o možnosti rušení klíčové autobusové linky č. 123 nás však nutí napsat hned, byť podněty nemáme ještě důkladně zpracované. Např. v článku Adély Paclíkové a Martina M. Vokáče na iDNES.cz z 9. února 2012 se totiž uvádí, že vážně uvažujete o rušení linky 123 v úseku Na Knížecí – Kavalírka. Chceme se tedy zeptat, zda je tato informace pravdivá.

Nejprve bychom vám však chtěli vyjádřit pochvalu za množství nových autobusů typu SOR nasazovaných na této lince. Linka 123 je vlastně jediný prostředek MHD obsluhující rozsáhlou rezidenční oblast Cibulek, kde vyrostlo v posledních letech množství nových bytů a další se plánují (celkem jde spíše o tisíce bytů než o stovky) a je zde tedy více dětí. Do autobusů SOR se vejdou až čtyři kočárky, zatímco do jiných typů o jeden až dva méně. Dříve se často stávalo, že kočárky se do autobusu již nevešly a přitom intervaly tohoto autobusu nepatří mezi nejkratší. Teď je těchto nepříjemných překvapení méně. Autobus SOR má i nevýhodu: Mnozí si stěžují na špatné usedání a naopak vypadávání ze sedaček, např. v zatáčkách. Konstruktéři se mohli více zamyslet nad ergonomií sezení. Z hlediska počtu přepravovaných kočárků a osob je však pro Cibulky typ SOR přínosem. Dále připravujeme podněty týkající se dopravní obslužnosti oblasti Šmukýřky (dříve autobus č. 723) a dotaz, jak se plánujete vyrovnat s dostavbou obrovského sídliště Na Pomezí. To již samotná linka č. 123 kapacitně nezvládne obsloužit. Pozn.: na místě by bylo spíše stavební boom omezovat, území je již dost zahuštěné budovami, ale bohužel některé z plánovaných staveb se již zastavit nepodaří.

V souvislosti s plánovanými úsporami v MHD vás chceme upozornit, že linka 123 je velmi vytížená v celém úseku Anděl-Na Sklonku a to zejména ve všední dny v období ranní, odpolední a večerní špičky a v neděli vpodvečer. Nechápejte to prosím tak, že po zastávce Na Sklonku je autobus nevytížen,  myslíme tím, že si pak už v autobusu „nešlapeme po nohou“. Pochybujeme, že by případné posílení tramvajových linek tuto vytíženost linky 123 absorbovalo. Jsme si však jisti, že zkrácení linky 123 by vedlo k drastickému snížení atraktivity MHD v oblasti Cibulek a tím k výraznému zvýšení automobilového provozu. Navíc k přestupování obrovského množství lidí by docházelo v málo přehledné oblasti Kavalírky.
Zavedení autobusového pruhu zde sice situaci o něco zlepšilo, nicméně masivní a málo ohleduplná výstavba v okolí jakož i absence cílového urbanistického záměru oblasti Kavalírky činí celou oblast stále více problematickou.

Ve vašem informačním zpravodaji č. 04/2012 jste uvedli, že uveřejněné změny MHD v některých médiích nevycházejí z relevantních podkladů. Úřad MČ Praha 5 nebyl vyzván k vyjádření o rušení linky 123. To nás naplňuje nadějí, že jde jen o „fámu“. Přesto vás žádáme o jasné vyjádření, že zkrácení linky 123 neplánujete. Vzhledem k její velké vytíženosti  a unikátním významu pro Cibulky vás prosíme o její posílení v nedělní podvečerní špičce.

Úvahy o zkrácení linky 123 vyburcovaly i další obyvatele Cibulek. Mnozí se obrátili na o. s. Cibulka, jak by mohli přispět k zachování trasy 123ky a také apelují samostatně na odpovědná místa. Napište také! Vhodné adresy jsme uvedli hned na začátku. Jeden takový dopis se svolením autorky zveřejňujeme zde.

Z došlých dopisů zkráceně vyjímáme některé důležité argumenty a návrhy (nebo se podívejte na kompletní seznam):

  • Trasa by se zkrátila o pouhých 2,3 km!  Finanční efekt pro DPP tedy asi nebude žádný: úspora zkrácením linky nevyváží úbytek tržeb za ztracené zákazníky.
  • Zkrácení trasy je v zásadním rozporu s cíli Dopravního podniku hl. města Prahy (viz výroční zpráva DPP)
  • Naopak je třeba zkrátit intervaly večer po dvacáté hodině a o víkendu po celý den.
  • Úspory dopravního podniku jsou pochopitelné, tržby z jízdného 2010 byly 4,46 miliardy, zatímco náklady 14 miliard, což je zásadní nepoměr! Možné úspory by byly v znovu zavedení jízdného u kategorií občanů přepravovaných zdarma (při zohlednění výše vlastního příjmu) a ve snížení stavu technicko – hospodářských pracovníků.
  • Zásadním problémem zkrácení linky je to, že maminky s kočárky (+ dalšími dětmi visícími jim na rukou) budou muset přestupovat.
  • Zavedení celoročních zastávek na znamení po celou provozní dobu na Cibulkách postrádá smysl. Autobusy stejně na valné většině zastávek zastavují. Naopak se stalo, že autobus i přes znamení nezastavil, nebo že se lidé zoufale snaží zmačknout tlačítko i za jízdy ostrými zákrutami zvlněné vozovky Cibuleckých serpentin a v přeplněném autobusu. Jsou tak nebezpeční sobě i jiným spolucestujícím.
  • Synchronizace odjezdu 123 od Anděla s příjezdem metra o víkendech a ve večerních hodinách není dobrá. Metro přijede – a autobus je minutu pryč.
Příspěvek byl publikován v rubrice bus 123, Nezařazené, Ze života, Životní prostředí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: Změny autobusové linky 123: pojedeme déle do práce?

  1. karprox napsal:

    Desítky linek pražské MHD změní trasu, další od září zruší

    http://zpravy.idnes.cz/zmeny-mhd-v-praze-0ev-/domaci.aspx?c=A120615_113027_praha-zpravy_ab

    Když jsem byl malý byl u nás na Cibulkách v sousedním domě potravinářský obchod. O 4 domy níž byla prodejna novin a tabáku. V dalším domě křížem přes ulici byla prodejna zeleniny. O 2 domy dál byla mlékárna. V dalším domě, zase křížem přes ulici byl další potravinářský obchod, naproti němu hospoda, a o další 2 domy dále byl řezník. O další 2 domy dále byla prodejna textilu a krejčovských potřeb. V sousedních ulicích byla další prodejna tabáku a několik prodejen potravin. V šedesátých letech bylo postaveno nákupní středisko, které mimo větší samoobsluhy obsahovalo i řeznictví a prodejnu tabáku a tisku. Dnes v naší ulici nezbylo nic. V celé cibulecké čtvrti vím jen o jedné malé prodejně potravin. Na Vidouli, dnes se tomu asi říká Horní Cibulka, je další malá prodejna potravin. V sousedství na Šmukýřce není nic. Nejbližší malá samoobsluha je dole na Plzeňské třídě.

    Ty malé potravinářské obchody, stejně tak jako ta malá samoobsluha dole pod kopcem na Plzeňské jsou vhodné pro drobné doplňkové nákupy, pro případy kdy něco zapomenete koupit, nebo když se nechcete, nebo nemůžete na delší dobu vzdálit z domova. Prakticky všechny normální velké týdenní nákupy je nutno dělat u Anděla, buď v TESKU nebo u Alberta. Je to dané jak sortimentem, tak i cenovou úrovní. Přestupovat s týdenním nákupem z tramvaje na autobus je harakiri. Pro starší ročníky je to přímo likvidační záležitost. Chápu, že je nutno šetřit. Asi bych v tomto případě ponechal přinejhorším každou hodinu jeden spoj v celé délce současné trati, doplněný častějšími spoji ve zkrácené délce, vhodné pro cestující bez zavazadel – nákupu. Stávající linku by bylo dobré doplnit o spoj, který by propojoval metro B z Jinonic, s budoucím prodloužením metra A, vedený ke Kauflandu na Vypichu a ukončený nejlépe na Petřinách. Takto by mohla sloužit i varianta linky 137 vedené z Jinonic přes Cibulku, kolem Motolské nemocnice, Kauflandu na Vypichu na Petřiny. Prakticky by to nahradilo i v současné době velice frekventovanou linku 167.

  2. úspora? napsal:

    Vzhledem k pracovní vytíženosti už pomalu MHD nepoužívám. Pokud ale někdo přemýšlí o zkrácení jediného spoje k nám na kopec, domnívám se že je poněkud mimo.Jak bude vypadat ranní přestupování z 123 na tram. Tramvajové ostrůvky tento nával nepoberou.Přibudou nehody při přebíhání z bus na tram. O starších lidech a kočárcích ani nemluvím.Co mne ale vadí víc, že DP hl.m. Prahy tento krok odůvodňuje úsporami. 10 let jsem v DP pracoval. Většina pracovníků stále žije v socialismu a mají za to že mají přeci nárok na vše co sklady poskytují. Každé dva roky nárok na služební telefon v jakékoli cenové relaci.Ve skladech můžete „vyfasovat“ cokoli od nejen pracovních oděvů pro celou rodinu,drogerii , až po jakékoli náhradní díly do domácnosti a zahradu.Občas jsem nevěřil vlastním očím co vše si mohu bezplatně vyfasovat. Pokud tedy úspory , měl by DP začít od sebe.Zprávy které kolují v médiích o tom jak se snaží DP šetřit kde se dá, jsou zasvěceným k smíchu.

  3. Zlepšení dopravní obslužnosti napsal:

    Pro zlepšení dopravní obslužnosti na Cibulce v Košířích bych viděl jako vhodné také zlepšit využití existující železniční trati. Jsem přesvědčen, že by vlaky byly více využívané, pokud by jezdily častěji. Nejlépe čtyřikrát za hodinu. Vhodné by také bylo, kdyby část z těchto vlaků jezdila až na Hlavní nádraží.
    Spojení s Hlavním nádražím a rovněž se Smíchovským nádražím nám tady citelně schází.
    To, že vlaky končí Na Knížecí, je fajn při cestě na Smíchov, ale pro cestu do východní části Prahy je toto spojení krkolomné.

    Děkuji,

    Patrick Stibor

  4. apel na řidiče napsal:

    V případě autobusu 123 je dobré připomenout, že se jedná o autobus, který vozí lidi od metra domů. Nesmyslná je z tohoto úhlu pohledu praxe většiny řidičů, kteřé odjíždí z Knížecí v první vteřině minuty odjezdu. Nač spěchat? Lidem, kteří jedou domů je jedno, jestli doma budou o minutu či dvě později, zato je víc než nepříjemné, když vám autobus ujede před nosem, ačkoli by ještě 58 vteřin mohl počkat (stejná situace je na Andělu – tam je to ještě občas doplněno o soupravu nákupních tašek v rukou)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..